Технология и инновацииТехнології та інноваціїTechnology and innovation

Семінар з оцінки сейсмічності площадок АЕС

ТОВ «Інжинірингова компанія «Атом-Енерго-Проект» та ВП «Науково-технічний центр» ДП НАЕК «Енергоатом» спільно провели семінар з оцінки сейсмічності майданчиків АЕС.

Місцем проведення став Інститут підтримки експлуатації АЕС.

На семінарі були присутні керівники та інженери багатьох підприємств та інститутів, таких як ВП ЗАЕС, ВП РАЕС, ВП ХАЕС, ВП ЮУАЕС, Інститут геофізики ім. С. Субботіна НАНУ, КІЕП, ХІЕП, КІІЗІ, ДНТЦ ЯРБ, ДІЯРУ, Придністровська державна академія будівництва та архітектури, ТОВ «ФундаментСтройМакс», Інститут проблем міцності НАН України.

Зі вступним словом виступив Серебряков Гліб Валентинович - виконавчий директор ТОВ «АЕП». У своїй промові він акцентував увагу слухачів на важливості оцінки сейсмічності майданчиків АЕС і представив слухачам учасників семінару.

На початку семінару зробив доповідь доктор Пол Різзо - President «Paul C. Rizzo Associates, Inc.» Доктор наук, Експерт МАГАТЕ, неодноразовий переможець конкурсів всеамериканських на Кращий Проект в Енергетиці і Цивільному будівництві. Під керівництвом Пола Різо в останні роки були виконані роботи з обгрунтування сейсмічності майданчиків нових АЕС в США, ОАЕ, Йорданії, Польщі та інших країн. В даний час виконуються роботи на майданчику АЕС Аккую для двох блоків ВВЕР-1200 за контрактом з Росією. www.rizzoassoc.com

Темою його доповіді стала: «Сейсміка майданчиків АЕС у загальному і в додатку до України. Уроки Фукушіми і Кашівазакі. Стрес Тести АЕС».

У другій половині семінару виступали вітчизняні науковці з сейсмічної небезпеки.

Після цього пролунали взаємні питання опонентам, обговорення ситуації на АЕС Україна - поточний стан, плани, а також аналіз вищевказаних доповідей.

Другий день семінару розпочався з виступу Джона Стівенсона - President «Stevenson Consulting». Доктор наук, експерт та співавтор багатьох стандартів МАГАТЕ, Голова Наукової Ради МАГАТЕ за сейсмічними і особливим динамічних впливів, почесний член ASME і ASCE, керівник робочих груп з проектування Контейнментов АЕС, сейсмостійкості АЕС і розробці відповідних норм, один із засновників методології захисту АЕС від особливих динамічних дій, учасник створення процедур GIP/SQUG.

Він озвучив доповідь на тему: «Рекомендації МАГАТЕ з обгрунтування сейсмостійкості діючих АЕС, історія розробки і застосування методів GIP».

Другим доповідачем дня став Віктор Костарев - президент компанії «ЦКТИ-Вибросейсм» (Російська Федерація) ? к.т.н., експерт і член наукової Ради ISSC МАГАТЕ, член комітету ядерних стандартів ASME.

Темою його доповіді стала: «Порівняння Норм ПНАЕ і Коду ASME на прикладі обґрунтування сейсмостійкості обладнання та трубопроводів першого контуру АЕС з реакторами ВВЕР».

По закінченню виступів підбили підсумки семінару, обговорення, ряд питань та планів на майбутнє.

Ви можете завантажити:

  1. Доповідь Пола Різзо
  2. Доповідь Джона Стівенсона
  3. Доповідь Віктора Костарева